juni 16, 2016 2 min to read

Workation: de perfecte combinatie tussen werk en vakantie?

Category : Locaties, Ondernemen, Reizen

Vaak gaan mensen net op vakantie om niet aan hun werk te moeten denken. Als ondernemer is dat niet altijd even gemakkelijk. Het is soms moeilijk om je smartphone een volledige dag niet aan te raken, gewoon om even je e-mails te checken. Anderzijds wil je ook geen werk verliezen door bijvoorbeeld te laat te antwoorden op je e-mails. Workations willen daarvoor een oplossing bieden: een combinatie tussen werk en vakantie.

Werk en vakantie combineren

Het concept van een workation bestaat al langer dan vandaag, maar toch is het vrij onbekend in België. De bedoeling is dat je voor een bepaalde periode naar een interessante locatie gaat om daar (soms samen met andere like-minded personen) te wonen en te werken. Beide activiteiten hoeven niet altijd op dezelfde plek te zijn, maar dat maakt de ervaring zeker nog interessanter. Daardoor hoef je je werk niet stil te leggen en kan je toch nog genieten van een mooi uitzicht op het strand, een sportieve bergwandeling of een heerlijke cocktail bij zonsondergang!

 

Productiever en creatiever

Het kan voor sommigen heel vreemd lijken, maar wat de meesten ons tijdens onze deelname aan de Coconat workation vertelden, is dat ze meestal veel productiever konden werken dan op hun eigen kantoor. Vaak hadden ze meer inspiratie en gingen ze creatiever te werk. Het is dus geen toeval dat tussen de deelnemers veel schrijvers, designers, ondernemers, marketeers, muzikanten en andere creatieve personen zitten.

Aandacht aan work-life balance

Een ander voordeel van een workation is dat het voor veel mensen de work-life balance terug op peil brengt. Het kan enorm helpen met stress en zenuwen, aangezien je meer je eigen keuzes kunt maken. De mogelijkheid om je dag meer naar je eigen behoeften in te vullen, is enorm aantrekkelijk.

 

Kruisbestuivingen

Een workation is ook een heel unieke manier om nieuwe mensen te leren kennen, of kennissen beter te leren kennen. Er worden over de hele wereld geregeld workations georganiseerd door organisaties als o.a. Betahaus, Coconat en DNX, die locatie-onafhankelijke werkers voor een periode van een week, een maand of zelfs een jaar samenbrengt om ergens te wonen, te werken en te reizen. Dat zorgt voor heel wat interessante kruisbestuivingen.

Discipline en doorzettingsvermogen

Ondanks de vele voordelen, zijn er ook een aantal mogelijke nadelen verbonden aan workations. Niet iedereen vindt het even eenvoudig om geconcentreerd te kunnen werken met een mooi uitzicht. Het vergt een stevige portie discipline en doorzettingsvermogen om op tijd terug aan het werk te gaan. Zelfstandig kunnen werken is zeker een vereiste voor een geslaagde workation. Al helpt het natuurlijk wel dat je niet de enige bent die moet werken, daarom is het ook een workation. 

 

 

Heb je goesting gekregen om eens te proeven van een workation, of is de interesse gewekt? Hieronder zijn alvast enkele leuke voorbeelden van coliving, coworking en workation plekken. Veel plezier! 😉

Wij voegen ook geregeld nieuwe workation locaties en organisaties toe op onze digital nomad tools-pagina.

Leave a comment

Hi!
Wil je ook werken en reizen combineren?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief om wekelijks tips, tricks, interviews, reviews en andere artikels te ontvangen over digital nomads, remote werk, work-life balance, internetondernemen en veel meer!
Inschrijven
Onze nieuwsbrief wordt 1 keer per week uitgestuurd. We delen je informatie niet.