TV tower, Fernsehturm in Berlijn - Digitalenomaden.be

juni 12, 2016 6 min to read

Recap: 1 jaar in het bruisende Berlijn

Category : Berlijn, Locaties, Nieuws, Personal stories

Berlijn is een prachtige stad. Bruisend, vol jonge mensen, ambitieus, energiek, multicultureel. En toch moeten we er afscheid van nemen. Na een jaar in het fantastische Berlijn gewoond te hebben, hebben we (Helena en Kasper) besloten om andere oorden te zoeken. Enerzijds met veel spijt in het hart, anderzijds met minstens evenveel zin in een nieuw avontuur (meer daarover volgt nog). Om het hoofdstuk Berlijn mooi af te sluiten, schreven we een kleine recap (in interviewstijl) van een van de meest memorabele jaren van ons leven. Volg je mee?

Berlijn Gendarmenmarkt - DigitaleNomaden
Gendarmenmarkt, Berlijn

Wat heeft je naar Berlijn gebracht?

Helena: Je zou denken dat ik hierop een pasklaar antwoord kan geven, maar in alle eerlijkheid heb ik dat eigenlijk helemaal niet. Ik denk dat het zaadje werd geplant toen we op vakantie waren in Riga (Letland). Daar raakten we aan de praat met de eigenaars van ons AirBnb-stulpje, een Fransman en een Zweeds meisje, die “the international lifestyle” belichaamden. Ik kan me nog goed herinneren hoe inspirerend ik hun “expatleven” en verhalen over hun verre reizen vond, en dat ik stiekem maar één ding dacht: dát wil ik ook!
Maar daarnaast moet ik ook toegeven dat het een soort samenloop van omstandigheden was. Een soort soepje met als hoofdingrediënten: spijt dat ik niet op Erasmus ben gegaan, mijn Duitse oma die op leeftijd kwam en mijn honger naar reizen en avontuur die maar niet kon worden gestild. Of misschien was het gewoon omdat Berlijn onlangs tot Europa´s grootste hipsterstad werd verkozen, dat kan het ook zijn.

Kasper: De reis naar Riga heeft mij ook enorm geïnspireerd. Maar voor mij was de grootste beïnvloedende factor de schoolreis naar Berlijn. Ik was echt gefascineerd door deze hippe stad: de verscheidenheid, de sfeer, de geschiedenis, de mensen… Hoewel ik al verschillende Europese steden heb bezocht, had ik in Berlijn voor het eerst het gevoel “hier zie ik mezelf wel wonen”. Het leek mij onwaarschijnlijk om mijn ‘heimat’ te verlaten voor een avontuurlijker leven, maar de interesse was zeker gewekt. Toen ik de kans kreeg om mijn stage in het buitenland te doen, moest ik geen twee keer nadenken: Berlin here I come! Ik had het geluk dat een paar docenten enorm in mij geloofden en mij geholpen hebben om van mijn ‘gewone’ stage een buitenlandse stage in Berlijn te maken. Vanaf dan is het eigenlijk relatief snel gegaan, voor ik het wist zat ik in een of andere hipsterbar met een Club Mate – a.k.a. sweet nectar of the Gods – in de hand.   

Wat zijn de meest memorabele momenten, die je altijd zullen bijblijven?

Helena: Moeilijk! Er zijn zoveel mooie momenten die me lang zullen bijblijven maar wat ik echt nooit zal vergeten is het “Berlijns Nieuwjaar”! Niet zo zeer omwille van de zotte feestjes (wat ook wel zo was), maar eerder omwille van het vuurwerk. Ongeveer een week voor Oudejaar, begon de oefenperiode voor het vuurwerk. Vrienden waarschuwden me al dat ze in Berlijn Nieuwjaar heel serieus nemen. En ja hoor. It´s safe to say dat mijn verwachtingen, die al bijzonder hoog lagen, werden overtroffen. Ik heb nog nooit zoveel vuurwerk gezien dan tijdens de nacht van 2015 op 2016. Nieuwjaar in Berlijn is dan wel niet geschikt voor pussies, maar het is er wel eentje om nooit te vergeten. 

Kasper: Een van de zaligste ervaringen waar ik nog vaak aan denk, is een spontaan moment tijdens het Karneval der Kulturen in Kreuzberg, een beetje te vergelijken met de Gentse Feesten, maar dan op alle vlakken nog een tikkeltje gekker. We vertrokken terug naar huis vanuit Hallesches Tor, een van de drukste metrostations in Berlijn. Nadat we ons letterlijk in de metro gewurmd hadden, begon plots een Duitse hipster te beatboxen op de metro. Daarop speelde ineens een Amerikaan in door freestyle op de beats te rappen. Als een echte poëet begon hij verhaaltjes te zingen over verschillende metropassagiers. Iedereen op de metro, van kind tot bejaarde, van businessman tot urban hipster, was mee aan het knikken, klappen en zingen. Een fantastisch kippenvelmoment!

Wat heeft ‘1 jaar in Berlijn’ je bijgebracht?

Helena: Berlijn heeft me heel wat bijgebracht. Wat ik keer op keer hoor, is dat ik veel ‘losser’ ben geworden. Ik wil niet meer (constant) alles volledig tot in de puntjes uitstippelen en vertrouw tegenwoordig veel meer op ‘het universum’. Het mag dan wel wat neo-hippy klinken maar ik heb echt gemerkt dat, ondanks ik in een andere stad woonde waar een andere taal werd gesproken, alles vroeg of laat wel op zijn pootjes terecht kwam en stressen helemaal niet nodig was. Anderzijds heb ik ook geleerd om veel meer out-of-the-box te denken en mensen hun gangetje te laten gaan. Je kunt je niet voorstellen hoeveel interessant geklede en soms ook ronduit vreemde individuen je tegenkomt wanneer je door Berlijn wandelt. Leven en laten leven. In het verlengde daarvan heb ik ook geleerd om gewoon mijn eigen ding te doen, zonder me aan te trekken wat anderen ervan zouden kunnen denken (op een respectvolle manier natuurlijk). Je leeft maar één keer. Al moet ik toegeven dat ik het soms ook moeilijk heb om deze ‘levensles’ consistent toe te passen op alles wat ik doe of zou willen doen.
En niet te vergeten. Naast deze ‘levenswijsheden’, heeft Berlijn me nog iets veel waardevoller bijgebracht: een flinke portie internationale people skills, een internationale vriendengroep en enorm veel goesting naar nog meer avonturen zoals deze! 🙂    

Kasper: Ik zou een volledig artikel kunnen vullen over de kennis en ervaring die ik heb verzameld tijdens mijn jaar in Berlijn. Hier zijn alvast de eerste dingen die in me opkomen:

 • Berlijn heeft me laten inzien dat het gemakkelijk is om overal nieuwe kennissen/vrienden te maken, maar dat het anderzijds ook van jezelf afhangt of deze nieuwe kennissen tot hechte en betekenisvolle vriendschappen ontpoppen. Het eerste contact leggen is meestal geen probleem, maar achteraf blijven afspreken om de vriendschap te onderhouden en op te bouwen, vergt veel energie. Ik was het niet meer gewend om plots zoveel tijd en energie te steken in het opbouwen van nieuwe vriendschappen. Dit heeft me dan ook echt wel wat moeite gekost in het begin!
 • Het leven in een grootstad heeft me ook een pak assertiever gemaakt. Waar ik vroeger heel diplomatisch en vaak zelfs timide reageerde in moeilijke situaties, voel ik me nu veel zelfverzekerder en zal ik sneller van mij laten horen.
 • Hoewel ik altijd al een impulsief persoon was – mijn totem bij de scouts was ‘impulsieve spitsvogel’ – heb ik het gevoel dat ik nu veel minder lang moet nadenken om keuzes te maken. Ik heb veel meer een ‘hands-on’ mentaliteit gekregen: ik stel lastige taken minder lang uit. Dat zal waarschijnlijk niet enkel door het drukke leven in Berlijn zijn, maar eerder een samenhang van verschillende factoren zoals het zelfstandig zijn, samenwonen en -werken, leren omgaan met financiële verantwoordelijkheden…
 • Verder heb ik ook geleerd om te genieten van de dagdagelijkse of vanzelfsprekende dingen, en ze minder for granted te nemen. Ik heb zaken als een bezoek aan een leuke spot in Berlijn, een avondje op restaurant, een frisse pint met een vriend, een dagje kanovaren… veel meer leren waarderen. Sinds ik in Berlijn woon en ik sommige van deze “vanzelfsprekende” activiteiten heb moeten missen, schat ik ze veel waardevoller in. 
Moleculeman Berlin Käsemännchen Digitalenomaden
Moleculeman op de Spree, Berlijn

What´s next?

Helena: Voorlopig zullen we in juni een maand in Lissabon verblijven en in juli en augustus wordt het een heen-en-weer-gevlieg tussen België, Denemarken en Spanje. In september hebben we voorlopig nog geen concrete plannen. Alles staat nog open. When nothing is sure, everything is possible.

Kasper: Een van onze grote dromen is ook om Azië te verkennen, maar dat zal eerder voor tijdens de herfst-winter zijn, wanneer het daar zomer wordt. We staan te popelen om Chiang Mai, Bangkok, Shanghai, Bali, … te verkennen. De goesting is alleszins niet meer weg te denken! 😉

 

Ons verhaal zit er dus nog niet op. Lees en volg onze avonturen op deze website onder de categorie “personal stories“.
Heb je vragen over onze ervaringen, Berlijn of een andere stad? Stel ze gerust! We antwoorden snel 🙂 

Leave a comment

Comments (2)

 • Replytine jonckheere juni 15, 2016

  Goed bezig alle twee! Ik wens jullie dan ook heel veel plezier en geluk. Tof dat jullie elkaar hebben gevonden en dit samen ondernemen. Een mens wordt gevormd door zijn ervaringen. Succes! Groetjes Tine

  • Helena Pynte
   ReplyHelena Pynte juni 16, 2016

   Hoi Tine! Wat leuk dat je een reactie achterlaat. En wat voor eentje... heel leuk om te lezen. Bedankt voor de lieve en lovende woorden! :) Groetjes van ons beiden

Hi!
Wil je ook werken en reizen combineren?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief om wekelijks tips, tricks, interviews, reviews en andere artikels te ontvangen over digital nomads, remote werk, work-life balance, internetondernemen en veel meer!
Inschrijven
Onze nieuwsbrief wordt 1 keer per week uitgestuurd. We delen je informatie niet.