mei 16, 2016 4 min to read

Langdurig reizen: angst is je grootste vijand

Category : Algemeen, Reizen

Ik lees al een tijdje – en met veel plezier – de artikels van Yannick op zijn blog “Soms ook heimwee punt be-ee”, waar hij de talloze memorabele ervaringen neerpent die hij tijdens zijn verre reizen mocht meemaken. Zijn artikels worden aangevuld met prachtige foto’s, lezen vlot en zijn een ware bron aan inspiratie (en dagdroommateriaal).

Maar deze keer was het niet zozeer zijn artikel dat me de inspiratie voor deze post gaf (sorry, Yannick) maar eerder één van de reacties. Jana, ik richt me even – op een vriendelijke wijze – tot jou. Heus niet om je aan te vallen, eerder om mensen met een gelijkaardige opvatting te motiveren. Misschien zelfs te helpen.

Dit was Jana´s reactie op het artikel “Terugkomen is het moeilijkste” van Yannick:

Schermafbeelding 2016-05-16 om 14.26.16

De reden waarom deze reactie iets bij me losmaakte, en waarom ik er nu ook een artikel aan toewijd, is omdat ik zoveel mensen ken zoals Jana. Ik richt me dus niet enkel tot Jana, maar ook minstens evenveel tot de mensen in mijn eigen kringen.

Het is misschien uit de pan gerukt, maar het valt me toch op hoe angstig de gemiddelde (jonge) Belg is. Misopvattingen zoals “reizen is ongelofelijk duur” en “je laat je droomjob (dus toekomst) ermee schieten”, helpen natuurlijk ook niet. En al je andere ambities, ho maar! Die zullen plaats moeten maken voor je dromerige reisavonturen. Het is het ene of het andere. Want “ge kunt nie alles hebben in ´t leven.

I call bullshit - via Giphy
I call bullshit – via Giphy

Onzin. Ambities hoeven helemaal geen plaats te maken voor avontuur. En de Lotto winnen is ook geen vereiste. Aan de hand van dit artikel hoop ik enkele clichés (lees: excuses) te ontkrachten en je te motiveren om ooit dat One-Way vliegticket te kopen.

Langdurig reizen, is dat niet ongelofelijk duur?

Reizen hoeft helemaal niet duur te zijn. Het is gewoon belangrijk dat je de juiste middelen gebruikt om je avonturen goedkoper te maken. We hebben ons bezig gehouden om een flinke lijst aan middelen aan te bieden: tips en tools die je kunnen helpen om de organisatie van je reis zo goedkoop, makkelijk en efficiënt mogelijk te maken. Natuurlijk komt er vaak wat administratief gezeur bij kijken, but that´s what it takes.

En wil je de kosten nóg meer drukken, dan is er nog altijd zo iets als: “work while you travel” 

I'm gonna go get some of those job things - via Giphy
I’m gonna go get some of those job things – via Giphy

Work while you travel!

Werken tijdens het reizen kan enorm helpen om de kosten te drukken. En naast de extra centjes, krijg je hiermee ook de kans om de kennis die je opdoet tijdens je reizen meteen toe te passen in een werkomgeving. Cross-culturele kruisbestuiving van de bovenste plank. En hoe je werk en plezier precies kunt combineren, kan onder verschillende noemers vallen: digital nomad, remote worker (binnenkort een artikel hierover), workation (binnenkort een artikel hierover), workaway

Major FOMO - via Giphy
Major FOMO – via Giphy

Fear Of Missing Out: mijn vrienden, mijn lief… mijn toekomst?

We hebben allemaal wel eens angst om er niet meer bij te horen. En toegegeven, het gezegde “uit het oog uit het hart” klinkt heel angstaanjagend wanneer je speelt met de gedachte om voor een langere periode weg te zijn uit je vertrouwde omgeving. Er bestaat zelfs een term voor: “the fear of missing out”, ofwel “FOMO”. En het is flauwekul.

Je begaat heus geen sociale zelfmoord door je dromen achterna te gaan. Je vrienden en familie zullen niet plots permanent uit je leven verdwijnen en naast misschien wat insider-jokes die je niet meteen gaat snappen, zal er niet zo veel veranderen aan het thuisfront. Sommige vriendschappen zullen verwateren, maar dat kan evengoed in België gebeuren. En mochten er zich dan toch belangrijke levensgebeurtenissen voordoen, dan boek je gewoon een vlucht naar België. En de occasionele portie geroddel? Dat kan ook via Skype, Whatsapp of gewoon Facebook!

Maar daar stopt de FOMO helaas niet. Alles achterlaten om de wereld te zien, heeft bij velen ook de bijklank ‘wegvluchten’, ‘een pauze nemen’ of erger: ‘je toekomt op het spel zetten’. Want hoe denk je in godsnaam dat gat in je CV te overbruggen en die droomjob alsnog voor je 30ste levensjaar binnen te halen?! Onzin natuurlijk. Met een internationale ervaring (zeker wanneer je het combineert met werken) bouw je aan je toekomst: je leert open-minded, flexibel en onafhankelijk te zijn, je komt in aanraking met nieuwe talen en culturen, je bouwt een internationaal netwerk op, je leert stevig in je schoenen staan, je planning-skills zijn niet te evenaren, je doet waardevolle (levens)ervaring op en… een onuitputtelijke bron aan wistje-datjes om iedereen te imponeren op een volgend (familie)feest. Kortom: je groeit, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. En welke werkgever ziet daar geen kandidaat van onschatbare waarde in? Dat gat in je CV? Think again. Eerder een serieuze stap richting die droomjob, als je het mij vraagt.

En als dit nog niet voldoende was om je te motiveren, geef ik even het woord (of beeld) over aan Shia Labeouf:

Just do it! - via Giphy
Just do it! – via Giphy

Ben je benieuwd naar hoe je werk en reizen kunt combineren? Word gratis lid en ontvang wekelijks de meest interessante artikels.

Heb je vragen? Twijfels? Angst? Laat me gerust weten wat je denkt door een reactie te plaatsen. 

 

Tags:

Leave a comment

Comments (4)

 • ReplyYannick mei 16, 2016

  Ik kende je nog niet, maar ga met plezier volgen. Ik merk ook dat ik heel erg vaak stuit op heel conservatief gedachtegoed bij ons jonge Belgen. Als je dan uitlegt dat in Duitsland ongeveer 1 op 3 van alle 21 jarigen een jaar gaan reizen met minder middelen en ervaring, vallen ze achterover. Maar ik merk wel een verandering. Laten we even gemakzuchtig denken dat we trendsetters zijn :)merci voor de complimenten he. En go go go Jana.

  • Helena Pynte
   ReplyHelena Pynte mei 16, 2016

   Hoi Yannick! Je bent er als de kippen bij, de blogpost hoorde eigenlijk nog niet online te staan. Maar nu je hier dan toch bent: Welkom (complimenten inclusief)! Inderdaad de Duitsers zijn niet te stoppen als het op reizen aankomt.. en ik moet toegeven dat, sinds ik in Berlijn ging wonen, ik voor een groot deel door deze "durvende Duitsers" ben beïnvloed. Ervoor was ik ook een bange Belg - nu ben ik er eentje met een missie ;) Bedankt voor je reactie trouwens. En geef gerust een seintje aan Jana!

 • ReplyJana mei 17, 2016

  Dag Helena! Amai, toen ik zag dat Yannick vanmiddag een link op m'n Facebook Wall postte, had ik nooit gedacht plots een blogpost over mezelf te lezen! Confronterend, maar ik ben ook blij dat ik weet dat ik niet alleen sta met dit gevoel en de kriebels om het toch te doen, worden stilaan een irritante jeuk waar ik toch echt zal moeten aan toegeven :) Dus merci! Het is zoals Yannick ook al zei, "een shot onder mijn kont" Dus wacht maar af, binnen zoveel tijd kun je mijn blog ook gaan lezen!

  • Helena Pynte
   ReplyHelena Pynte mei 20, 2016

   Wat leuk dat je even een reactie achterlaat, Jana. Doet me veel plezier! En inderdaad. Als het jeukt, moet je krabben! ;) Vergeet me niet op de hoogte te brengen van de lancering van je blog, a.u.b.! Ik kijk er al naar uit ;)

Hi!
Wil je ook werken en reizen combineren?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief om wekelijks tips, tricks, interviews, reviews en andere artikels te ontvangen over digital nomads, remote werk, work-life balance, internetondernemen en veel meer!
Inschrijven
Onze nieuwsbrief wordt 1 keer per week uitgestuurd. We delen je informatie niet.