mei 15, 2016 3 min to read

Het verschil tussen travellers, expats en digital nomads

Category : Algemeen, Reizen

What’s in the name?

Wanneer we het hebben over een leven dat in het teken staat van reizen, komen er spontaan verschillende termen in me op: ‘travellers‘, ‘expats’ of de hippere benaming ‘digital nomads‘. Hoewel deze begrippen verwijzen naar een gemeenschappelijke passie voor reizen, zitten er toch wat verschillen tussen. Daarom leek het ons zinvol om elk begrip afzonderlijk kort toe te lichten. Here we go.

Travellers

Travellers is een Engels woord dat verwijst naar reizigers, personen met een passie voor reizen (veelal tijdens hun vrije tijd). Dit zijn mensen die graag en vaak reizen, naar alle uithoeken van de wereld. Deze term wordt vaak geassocieerd met jonge ‘backpackers’ die op een missie zijn om de wereld te verkennen.  

Expats

Een expatriate of afgekort expat is iemand die tijdelijk in een ander land woont en werkt. Meestal worden ze uitgezonden door hun werkgever of solliciteren/werken ze rechtstreeks bij een buitenlandse werkgever. Omdat ervan wordt uitgegaan dat de expat na bepaalde tijd terugkeert naar het thuisland, mag deze groep niet verward worden met “immigranten”.

Digital nomads

Het begrip “digital nomads” verwijst naar personen die het internet gebruiken om hun werk locatie-onafhankelijk uit te voeren. Aangezien een stabiele internetverbinding een van de weinige noodzakelijkheden is voor hun beroep, kunnen ze vrijwel een nomadisch bestaan leiden en vanaf elke plek werken – hence the name “digital nomads”.

Travellers Expats Digital nomads
 • Gebruiken spaarcenten om te reizen
 • Worden betaald door werkgever
 • Worden betaald door werkgever (remote) OF zijn freelance OF zijn zelfstandig
 • Werken niet tijdens de reis
 • Werken en wonen (soms met familie) in een nieuw land, meestal van 9-5
 • Proberen een balans te vinden tussen werk en plezier (work-life balance)
 • Passie voor reizen
 • Vooral focus op het werk
 • Combineren de passie voor reizen en werk
 • Werken in verschillende sectoren
 • Werken in verschillende sectoren, maar vooral in management, sales, toerisme…
 • ‘Millennial jobs’: marketeers, designers, developers, copywriters, vertalers…

Chinese garden - DigitaleNomaden
Chinese garden – DigitaleNomaden

Gebeten door de reismicrobe

Beide categorieën hebben duidelijk één ding gemeenschappelijk: ze zijn gebeten door de reismicrobe. Alleen, bij de ene uit zich dat al wat extremer dan bij de andere.

Zo reizen “travellers” niet alleen van de ene plek naar de andere, ze hebben ook een flinke duit bijeen gespaard om het reizen te kunnen financieren en hebben vaak hun werk opgegeven, zodat ze voldoende vrije tijd hebben om überhaupt te kunnen reizen. Deze reizigers keren na hun reis terug naar huis, waar ze de draad vervolgens weer oppikken – vaak om zich voor te bereiden op een volgend avontuur.

Digital nomads gaan een stapje verder. Zij laten alles achter in het thuisland en zijn vastbesloten om van de wereld hun nieuwe ‘thuis’ te maken. The world is your oyster! Ze combineren het noodzakelijke (werk) met het plezierige, om hun levensstijl te financieren. Je zou zelfs kunnen zeggen dat digital nomads zich – al dan niet bewust – afzetten tegen de huisje-tuintje-boompje-scenario.

Is “digital nomad” zijn dan een nieuwe trend?

De term “digital nomad” is eigenlijk niet zo nieuw. Ze is ontstaan aan het begin van de 21ste eeuw toen het internet steeds belangrijker werd in het leven van de mens. Het boek The 4-Hour Workweek van Timothy Ferriss heeft een belangrijke rol gespeeld bij de conceptualisatie van dit begrip als “het nieuwe werken”. In de Verenigde Staten is dit begrip al langer een gevestigde waarde, maar in België zijn we er toch nog niet zo vertrouwd mee.

Af en toe kom je op het internet een Belgische of Nederlandse digitale nomad(e) tegen die een blog toewijdt aan haar avonturen (zoals Lien van No Mad Belgian en Marieke van digitalnomad.nl), maar dat is tot nog toe een kleine minderheid. Jammer, want wij zijn ervan overtuigd dat zo´n buitenlandse ervaring – onder welke noemer ook – veel (groei)mogelijkheden kan bieden, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.

Chinese garden - DigitaleNomaden
Chinese statues – DigitaleNomaden

If it sounds too good to be true, it probably is…?

Enkele jaren geleden, in 2011, besloten Catherine en Ine, twee Vlaamse ondernemers, bij wijze van een experiment één jaar lang het concept “digital nomads” uit te testen. Hun experiment werd wijdverspreid in de Belgische pers.

Uit hun experiment bleek toen al dat iedereen in principe een digitale nomadenbestaan kan leiden, zolang je creatief met je tijd kunt omgaan, en structuur in zowel budget als omgeving kunt aanhouden. Daarnaast benadrukken zowel Ines als Catherine dat je van deze levensstijl niet steenrijk zult worden, maar één ding is overduidelijk: wat je eruit haalt aan ervaringen, is van onschatbare waarde.

Anderzijds is het ook raadzaam om in het achterhoofd te houden dat alles zijn voor- en nadelen heeft, zo ook het digitale nomadenleven – maar dat is stof voor een volgend artikel 🙂  

 

Leave a comment

Comments (1)

Hi!
Wil je ook werken en reizen combineren?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief om wekelijks tips, tricks, interviews, reviews en andere artikels te ontvangen over digital nomads, remote werk, work-life balance, internetondernemen en veel meer!
Inschrijven
Onze nieuwsbrief wordt 1 keer per week uitgestuurd. We delen je informatie niet.